Orientare pentru Persoane cu Dizabilitati

Body: 

Traseu de orientare este o disciplina sportivă, care pe lângă partea de mişcare pune în valoare partea de lectură a harţii si se derulează în cadru natural - parcuri, păduri, etc. Disciplina a fost dezvoltată pentru toate categoriile de persoane, dând o şansă de a participa la un concurs de orientare inclusiv persoanelor cu mobilitate limitată.

În timpul desfăşurări concursurilor de orientare sunt permise  scaune cu rotile - manuale sau electrice, bastoane, dar şi asistenţă pentru deplasare, pentru că viteza de deplasare nu este parte a competiţiei.

Orientaristul trebuie să identifice punctele de control din teren pe baza indicaţiilor de pe hartă. Parcursurile sunt amenajate pe diverse lungimi de traseu, iar categoriile sunt împărţite în funcţie de nivelul de mobilitate, vârsta şi sex. Dovada de identificarea corectă a punctelor de control nu are nevoie de nici o dexteritate manuală, permiţând şi persoanelor cu desteritate restricţionată sever pentru a concura în mod egal. Cele mai multe  trasee de orientare pentru persoane cu handicap sunt organizate în cadrul unor evenimente deschise pentru toată lumea.

În Europa se organizează anual Campionatul European începând cu 1994. Sportivii care nu pot participa în mod rezonabil în condiţii de egalitate sportivăt pentru persoanelor apte de muncă, din cauza unui dezavantaj funcţional cauzat de un handicap permanent, sunt eligibile pentru acest eveniment (de exemplu, acelaşi criteriu ca şi pentru participarea la Jocurile Paralimpice.

 Primul traseu de orientare trail a avut loc în 1999 Cupa Mondială iar primul Campionat Mondial de Orientare a fost organizat în anul 2004. Campionatele Mondiale este organizat în fiecare an.

Echipament:

MOBILITATE: Sunt permise orice ajutoare recunoscute în sprijinul mobilităţii, în afară de vehicul acţionate de motor cu ardere. Este permisă şi participarea cu asistent.

HARTA: Concurentul foloseşte hartă pentru a parcurge traseul. Fiecare post de control din teren este marcat şi pe hartă.

CARDUL DE CONTROL: fiecare orientarist utilizează propriul card de control în timpul parcuregerii traseului.