La Targu-Jiu se desemnează campionii

În perioada 01- 04 septembrie 2011, Tg-Jiul este gazda Campionatului Național de Orientare în Alergare, cea mai importantă competiție organizată la nivel național  de către Federația Română de Orientare.

Dintre toate sporturile ce se desfășoară în aer liber, niciunul nu poate întrece orientarea, pentru unica sa combinatie de provocare a minții și formă fizică.

Forța de atracție a acestui sport stă în varietatea extraordinară a sa, fiind privit atât ca o competiție sportivă, cât și ca o activitate de recreere, la care participă oameni de la 7 la 70 ani. Este în primul rând o aventură, o chemare adresată atât sportivilor, ecologiștilor, cât și tuturor acelora care se bucură de o zi petrecută în natură.

Provocarea de a citi o hartă și de a utiliza busola în mod tehnic, dar si tensiunea de a intra in competiție, face ca de-a lungul concursului rezolvarea problemelor să fie tot mai dificilă.

Funcție de categoria la care aleg să participe, concurenții sunt cei care decid ce vor să obțină  de la acest sport: competiție (categoriile masculin –M și feminin –F), talent nedescoperit ori antrenament pentru o formă fizică mai bună( categoria Open) sau recreere (categoria familie).

CONCURSUL DE ORIENTARE

Concurentii vor folosi o busolă simplă și harta de orientare detaliată. Să știi în  orice moment unde te afli  este secretul parcurgeri întregului  traseu cu succes, dar esențială este priceperea de a citi harta corect.

După ce a luat startul, concurentul se va deplasa rapid spre primul post de control. Spre deosebire de alte sporturi care se desfășoară în aer liber, orientarea (ca sport) nu dictează drumul pe care sportivul trebuie sa-l parcurgă. Să știi să-ți alegi ruta potrivită este cheia acestui sport și o parte esențială a atracției unice pentru el.

La fiecare post de control concurentul verifică dacă codul de pe hartă și cel de pe post coincid. Posturile de control trebuie să fie găsite și compostate în ordine.

Campionatului Național de Orientare în Alergare cuprinde 4 probe: sprint (01 septembrie), medie distanţa (02 septembrie), lungă distanţa (03 septembrie) şi poligon (04 septembrie), iar pentru cronometrarea concurenților se utilizează un sistem performant, numit SportIdent.

În data de 01 septembrie 2011 competitia a fost deschisă prin proba de sprin, organizată în Parcul ”Constantin Brâncuși” și zona centrală a municipiului. La această etapă au participat peste 200 de concurenti, sosiți din toată țara, cât și sportivi din Ucraina și Ungaria.

Funcție de categoria la care au participat, sportivii au străbătut distanțe cuprinse între 1.2 km și de 2.7 km.

Competiția cuprinde 15 categorii, respectiv  categorii diferite de vârstă la feminin și masculin, o categorie OPEN, deschisă persoanelor de orice vârstă și o noutate pentru concursurile organizate în România, categoria familie la care participă membrii unei familii, categorie în carul căreia  se preconizează că se vor lansa viitorii campioni.

La această ultimă categorie au participat 10 echipe, dintre care 9 familii de gorjeni, ce au reușit să-și adjudece primele trei poziții în clasament.

Caștigătorii primei zile au fost: Vlad Peleș (Palatul Copiilor Miercurea Ciuc), Emil Minoiu (Universitatea Craiova), Paul Pricop (Club Atletic Roman), Ionut Zinca (Universitatea Craiova), Arpad Tokes (CS TranSilva Cluj), Zoltan Boros (HSE Szetendre), Bobarse Iuliana (Palatul Copiilor Tg-Jiu), Maxim Mihaela (CS Otopeni), Croitoru Cristina (EcoSport Vâlcea), Agnes Neda (CS TranSilva Cluj), Andra Anghel (Universitatea Craiova), Veronica Minoiu (Universitatea Craiova), Agnest Tomorodi (HSE Szetendre), Nina Maiorescu (Mentor Silva) și familia Mija Mary  (Palatul Copiilor Tg-Jiu).

Următoarea probă de concurs, medie distanță, se va desfășura în data de 02 septembrie 2011 în pădurea Rasova, începând cu ora 10.00.

Centrul de concurs se află la Hotel Sport din Tg-Jiu, iar detalii suplimentare vă pot fi oferite de către Cănăvoiu Alexandru 0762.325.903 și  Dionisie Roșca 0767.247.646.

Mulțumim partenerilor noștrii Asociația Drumeții Montane, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Primăria Targu Jiu, C.S.Pandurii Târgu Jiu, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Eco Sport Club, Liga Studentilor din Universitatea "Constantin Brâncuși".