Trofeul Maramures si Memorial ‘’Nea Paul”

 Trofeul Maramures si Memorial ‘’Nea Paul”

A trecut mai bine de o saptămână de la desfaşurarea editiei a 33-a a Trofeului Maramures si editia I-a a Memorialului’’ Nea Paul” si dupa studierea arhivelor din anii ‘’70  de la A.S.Chemun Baia Mare si Graiul Maramuresului (Pentru Socialism) colectivul tehnico-organizatoric de la C.S.Star Team compus din:Carol Racz (fost multi campion national la O-Schi),Rodica Racz (antrenor si multi campioana nationala) si Ka -roly Racz ( cel mai bun antrenor de O – Schi inainte de 1989 cu Chemun-Maratex a dominat competitiile interne) raspund la ‘’scrisorile”(email-urile) primite inainte de concurs  si totodata comenteaza  singura competitie de O-Schi desfasurata in acest an in Maramures.

Ideea organizarii Memorialului ‘’Nea Paul” la O-Schi a avut Karoly Racz dar la decizia finala a contribuit si Costica Alexandrescu (Presedinte FRO) care anul trecut a vorbit baimareanului de un ‘’Memorial Nea Paul” pentru toata activitatea in orientare a lui Paul Simionescu – Simicel.Mentionam ca  ‘’Nea Paul” a contribuit la organizarea primelor  campionate nationale de orientare de vara,Cupa Romaniei ,Vointiadele (iarna si vara) si alte competitii de nivel national si departamental.

Istoria organizarii primului Campionat National de O-Schi incepe la Sibiu in Feb.1976 cand cei mai buni ‘’schiori” au alergat pe jos din cauza lipsei zapezii.Aceeasi poveste si in ‘’77 la Poiana Brasov.Vazand acest lucru Karoly Racz aflanduse in Sibiu in Feb.1977 a propus organizarea primului Campionat National pe zapada in Maramures la Izvoare. ’’Nea  Paul” a notat pe o cutie de chibrituri si a intrat in actiune luand legatura cu Mitica Istvan pentru harta si trasare.Actiunea a inceput in toamna lui ‘’77 cand la Izvoare au inceput lucrarile de cartare la prima harta color din Maramures, la realizarea caruia au lucrat: F. Majai si D.Bitay (Cluj),S.Popescu(Bucuresti) ,K.Racz si D.Istvan (Baia Mare), iar cartografierea a fost realizat Tibi Konreich.
In sfarsit a sosit si ziua cea mare asteptata de toti cei inplicati la organizarea acestui eveniment dar cea mai mare emotie a avut-o  K.Racz care a promis lui ,,Nea Paul” zapada peste 50 cm dar stratul de zapada a fost peste 1 m.
Din Bistrita , Gheorghe Nicolae (un fost campion) ne-a felicitat pentru  “Nea Paul” dar ne-a amintit si de regretatul Samuel Bindea care a fost antrenorul cel mai bun din istoria orientarii din Bistrita si a facut parte din avangarda O-Schi din Romania.La festivitatea de la Bif.Baraj K.Racz a amintit de bistritean si s-a pastrat un moment de reculegere si in amintirea lui ‘’Samy” .
Pentru Gh.Nicolae si tuturor interesati de istoria orientarii prezentam primii Campioni Nationali la O-Schi de la Izvoare (Maramures) 10-11.02.1978:
F15-16 Cristel Danek(Vointa Brasov);F17-18 Silvia Tomoioaga (Vointa Bistrita);M15-16 Gheorghe Nicolae (Cutezatorii Bistrita);M17-18 Ioan Pop (Chemun Baia Mare).La F/M 21 s-a organizat Concurs National locul I Sindrilaru Ghizela (Brasov) si Gheorghe Chiuzbaian (Baia Mare) .
Primul Campionat la O-Schi a fost o reusita pentru care s-a hotarat organizarea editiei a II-a tot la Izvoare feb.1979.
Campionii editiei a II-a: Edith Kiss , Alexandru Pop,Rodica Pop,Petru Lupse (totiChemunBaiaMare, antrenor Karoly Racz) iar la F/M21 s-a acordat primele titluri de Campion National la Seniori la O-Schi: Mariana Oros (Chemun) si Costica Petrisor (Univ.Bucuresti) din pacate fostul mare sportiv si profesor de EFS’’ ne priveste dintre stele”.
Din 1980 teatrul actiunilor O-Schi se muta in Harghita unde dominatia baimarenilor a continuat.
La recentul concurs de pe Lunci la Memorial’’Nea Paul” cei mai multi concurenti au fost de la Star Team care au dominat competitia la care au contribuit si cei din familia Fodor care s-au prezentat cu sase sportivi din care trei purtau numele de Paul .
‘’Star Team” multumeste D-nei Agi Ferencz(Brasov) pentru informatii furnizate si tuturor care ne-au felicitat , totodata dorim succes tuturor concurentilor si organizatorilor la editia a 34-a a Campionatelor Nationale de O-Schi din Harghita ce se desfasoara in perioada 10-13.februarie ac.

Informatii "Star Team"